Isnin, Mei 13, 2013

dah jual sudahhhh...



Aku nak mewar-warkan penjualan motor suami aku ni.Mana tau kut org tersesat cari motor, bleh cari je kat sini.Sayang nak jual tapi apa nak buat...
Details seperti dibawah..

Dengan rasminya saya nak jual Naza Blade 250 Naked kesayangan saya....

1) Buatan: NAZA
2) Nama Model: Blade (Naked)
3) Keupayaan Enjin (cc): 250
4) Warna: biru
5) Tahun Dibuat: 2004
6) Tarikh Pendaftaran: Oct 2004
7) Pemilikan: anda akan jadi pemilik ke -3
 Sebab Motor hendak dijual: Nak guna duit lagipun jarang guna motor ni.
9) Lokasi: Port Dickson
10) Batuan (mileage): 64,129 km
11) Accident free...condition ok.....
11) Harga: RM7500 (boleh dirunding)

* gambar ni tayar tak tukar lagi akan ditukar kalao ade buyer.
* sproket baru depan belakang

Sesiapa berminat sila hubungi saya:

019-3538316
(amir)

(waktu artikel ini ditulis,kira kira beberapa tahun yg lepas...baru perasan aku tak publish lg post ni..:D )

Fetal development - 30 weeks pregnant


This week aku dah 30 minggu...alhamdulillah..


Approved by the BabyCentre Medical Advisory Board



Your baby's lungs and digestive tract are almost fully developed. While your baby may soon slow up growing in length, (he measures about 15.7 inches/ 40 centimetres from crown to toe by now), he will continue to gain weight until he's born.

This week your baby continues to open and shut his eyes. He can probably see what's going on in utero, distinguish light from dark and even track a light source. If you shine a light on your stomach, your baby may move his head to follow the light or even reach out to touch the moving glow. Some researchers think baring your stomach to light stimulates visual development. But don't expect 20/20 vision when your baby is born -- newborns can see a distance of only about 8 to 12 inches/ 20 to 30 centimetres. (Children with normal vision don't reach 20/20 vision until about age 7 to 9.) To complete the picture, your baby now has eyebrows and eyelashes.
Information you need, just when you need it

Why not get our free newsletters?Sign up here.

A pint and a half/ around a litre of amniotic fluid now surrounds your baby but that volume decreases as he gets bigger and has less room in your uterus. As you and the baby continue to grow, don't be alarmed if you feel breathless, as if you can't get enough air; it's just your uterus pressing against your diaphragm. There is a light at the end of the tunnel though. At about 34 weeks (or just before birth, if this is your second or third pregnancy), your baby's head will move down into your pelvis as the baby gets into the right position for birth. That will make breathing and eating a lot easier.

Still thinking about where to have your baby? Check out our complete guide to birth centres around the country.

Note: Experts say every baby develops differently -- even in utero. These fetal development pages are designed to give a general idea of how a fetus grows in the womb.

Tanda-tanda Hampir Bersalin versi malay


PDF Cetak E-mel
Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.
Bayi turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
Sakit belakang
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
Pecah air ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
{mosimage}Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel "Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu"
Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.
Sumber:
  • When Labor Begins, babies.sutterhealth.org
  • Labor Signs, webmd.com
  • Ingin Tahu Tanda Bersalin, hmetro.com.my
thanks to:

http://ratuhati.com/index.php/Artikel/Kehamilan-dan-Kelahiran/Tanda-tanda-Hampir-Bersalin

A New Journey to Borneo

Sekarang secara rasminya aku, suami dan anak-anak menjadi penduduk Bandar Sri Aman yang terkenal dengan fenomena Benak.

Kediaman kami lebih kurang 7 km dari Bandar Sri Aman.Semua kemudahan asas tersedia ,dari kemudahan kesihatan, kewangan, dan juga pejabat-pejabat kerajan, kedai-kedai barangan.Walaupun pekannya adalah lebih kurang pekan Tapah, perak. Sekiranya mahukan barang yang lebih banyak pilihan, kenalah berjalan ke Kuching ,3 jam dari Sri Aman.

Ya Allah ..

Harini aku rasa tak larat sangat.Perut aku dah mula sakit ni.Anak kat dalam ni kuat sgt geraknya.Tapi alhamdulillah dia sihat..Tapi aku pulak yang tak larat..sakit perut ni dari malam tadi..nak gerak pun dah tak larat ni.duk bilik je.Mujur ade adik-adik aku yg datang bercuti sempena cuti skolah ni.diorang tolong aku uruskan umah ni,
Tengah aku tido tadi anak aku pulak patahkan spek aku.Aduss! kene beli lain lagi la nmapaknye.Ni spek yang keberapa ntah la aku pun tak tau.Dah la aku dah dekat nka bersalin ni.Sib baik ade lagi contact lense yang akii takbukak lagi..Tapi tak seswai plak aku nak pakai masa nk bersalin nnt/Leceh!!
Tengah menaip ni pun perut aku sakit ni..Bila dah duduk nak bangun susah..Betul la org kata setiap anak berbeza.Masa emngandung anak sulung dulu takdela cam ni.Alhamdulillah sihat..
takpelah...tak baik merungut kan?heheheh..aku tak merungut cuma nak kongsi pengalaman aku je..

Jumaat, Mei 10, 2013

As Beauty ...rahsia kecantikan anda....

Assalamualaikum..kepada yang mahu info lanjut tentang As Beauty juga boleh hubungi saya melalui talian 019-6140994..

Bukan sahaja boleh didapati di  Sri Aman, malah di seluruh Malaysia...:-)Saya sudah menggunakan As Beauty hampir 2 bulan dan kesan boleh dilihat seawal beberapa minggu penggunaan..


Seorang kawan menegur saya tentang perubahan wajah saya yang dulunya kusam dah berseri...:)..parut pun tidak kelihatan...ada kesempatan saya upload gambar saypa dan rakan-rakan yg telah berjaya perubahan yang dialami dengan As Beauty

sembang dgn kenkawan