Khamis, September 05, 2013

Ciri-ciri ketua yang baik mengikut Islam


Jawatan boss/majikan/ketua menjadi rebutan ramai orang di dalam sesuatu organisasi atau ditempat kerja sebab dikatakan orang atasan ni banyak ‘privilege’ yang diorang akan dapat berbanding orang bawahan mereka. Gaji sahaja jauh berbeza dari orang bawahan.Ada yang kata mereka ni goyang kaki je,tau bagi arahan je yang teruknye ,yang bebannye orang bawahan…Ketua ni ade bermacam jenis dan ragamnya, dan dari situ orang bawahan / pekerja boleh menilai sendiri  ketua mereka.Kalau jadi boss yang baik, insha Allah semua orang sayang.Tetapi kalau sebaliknya,memang menjadi sumpah seranah alam semesta.Perlu diingat, apa jua gelaran ketua;ketua kampung, penghulu,boss,majikan,supervisor,line leader,ketua pelajar,ketua jabatan,..mereka adalah pemimpin yang memimpin . Maka, dalam kita seronok berangan nak jadi boss ni kita fikir sejenak,mampukah kita menjadi boss / majikan yang menjadi dambaan para pekerja/ orang bawahan kita???!!.Saya suka nak memetik kata-kata seorang penulis blog yang saya goggle-ing ni:-

“Bagaimanakah kita hendak menjadi pemimpin yang baik? Kita harus sedar bahawa pemimpin yang baik akan memberikan kesan yang amat besar terhadap masa depan Islam dan umatnya. Kita juga hendaklah memahami bahawa soal kepimpinan mempunyai kaitan yang amat besar dengan dosa dan pahala dan ia adalah sebahagian tindakan atau perbuatan yang tidak terlepas dari penghakiman Allah terhadap kita pada hari kiamat kelak.”

“Firman Allah dalam Surah al-Muddathir ayat 38 yang bermaksud : “Setiap diri terikat (bertanggungjawab) dengan apa yang telah dikerjakannya”. “

8 ciri-ciri utama sebagai seorang pemimpin yang baik;

1. Seorang yang berupaya untuk menjaga agama dan menegakkan syariat Allah di atas muka bumi, sebaliknya bukan menjadikan agama sebagai ‘istihza’ atau dipermainkan. Justeru amanah sebagai pemimpin sebenarnya adalah ganti diri Rasulullah S.A.W ‘niabatan ‘anin nabi SAW’ untuk memelihara, menjaga dan melaksana syariat Allah SWT.

Firman Allah SWT dalam Surah al-Haj ayat 41 yang maksudnya : “Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan solat serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang daripada melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar. (Ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan”.

2. Seseorang yang memiliki ‘al-Quwwah’ yakni kekuatan dari semua sudut samada fizikal, spiritual, emosi dan mental. Dalam al-Quran telah dijelaskan kisah dua anak perempuan Nabi Syu’aib a.s. meminta kepadanya agar memilih pekerja mengembala kambing daripada kalangan yang kuat bekerja dan amanah, inikan lagi soal memilih pemimpin yang sudah tentu skop menanggung kerjanya yang lebih luas dan amanahnya sangat besar memerlukan kekuatan semua sudut dan bidang.

Firman Allah SWT dalam Surah al-Qasas ayat 26 yang maksudnya : “Salah seorang antara perempuan yang berdua itu berkata: “Wahai ayah, ambillah dia menjadi orang upahan (kita), sesungguhnya sebaikbaik orang yang ayah ambil bekerja ialah orang yang kuat, lagi amanah”.

3. Seseorang yang memiliki sifat takwa, kerana ciri-ciri inilah yang menjamin seseorang pemimpin itu berintegriti dan takutkan Allah SWT dalam melaksanakan tugas-tugasnya.

Firman Allah SWT yang bermaksud : “Dan seandainya mereka itu tetap beriman dan bertakwa nescaya mereka akan mendapat pahala); sesungguhnya pahala dari sisi Allah itu adalah lebih baik, seandainya mereka mengetahuinya”. (Surah al-Baqarah ayat 103)

4. Seseorang pemimpin itu mestilah beramanah, adil dan tidak melakukan kezaliman atau diskriminasi kepada mereka yang di bawah pimpinannya. Sifat-sifat ini mesti dimiliki oleh mana-mana pemimpin dan menjadikan ia sebagai prinsip asas pentadbiran untuk menjamin kepimpinannya yang dihormati, disegani dan disayangi. Jauhkan diri daripada pemimpin yang zalim yang tidak memberi keadilan dan hak rakyat untuk bersuara dan berhimpun secara aman.

Firman Allah dalam Surah An-Nisa’ ayat 58 maksudnya : “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya). Apabila kamu menjalankan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil…”.

5. Seseorang pemimpin itu mestilah bertanggungjawab dan tidak sombong kepada mereka yang di bawah pimpinannya. Sikap bertanggungjawab kepada mereka yang di bawah pimpinannya. Sikap bertanggungjawab ini dijelaskan oleh Allah SWT di dalam al-Quran.

Firman Allah SWT yang bermaksud : “Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul daripada golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad S.A.W), yang mengambil berat atas sebarang kesusahan yang menimpa kamu, yang sangat menginginkan kebaikan bagi kamu, amat belas kasihan lagi penyayang terhadap makhluk terhadap orang yang beriman”.
                                                                                                                     (Surah at-Taubat ayat 128)

6. Seseorang pemimpin itu hendaklah tegas dan berpegang teguh kepada prinsip dalam melaksanakan amanah termasuklah mengambil tindakan sewajarnya dalam hal-hal berkaitan penguatkuasaan undang-undang terhadap pihak yang bersalah, sekalipun melibatkan ahli keluarga, kawan mahupun lawan.

Hadis daripada Aisyah r.a. bahawa Rasulullah S.A.W bersabda: “Sekiranya Fatimah binti Muhammad mencuri nescaya aku akan memotong tangannya”. (Hadis Riwayat al-Bukhari)

7. Seseorang pemimpin itu hendaklah berakhlak, baik budi pekertinya dan menjadi teladan yang baik dalam semua tindak tanduknya.

Hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi S.A.W bersabda (maksudnya) :“Orang-orang mukmin yang paling sempurna imannya adalah mereka yang paling baik akhlaknya”. (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)


8. Seseorang pemimpin itu hendaklah menunaikan janji-janjinya kepada orang bawahannya. Pemimpin yang mengotakan janji adalah pemimpin yang disenangi dan dipercayai oleh orang bawahannya, bukan berdusta dan menghampakan orang bawahannya.

Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud : “Sesiapa yang diamanahkan oleh Allah untuk memimpin rakyat, lalu dia mati. Pada hari dia mati dalam keadaan dia menipu rakyatnya, maka Allah telah mengharamkan syurga untuknya”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Jelaslah kepada kita bahawa dalam soal kepimpinan yang baik tidak boleh dilakukan secara tangkap muat. Sehubungan dengan itu Imam alQurtubi menjelaskan dalam kitab ‘Al-Jamik li Ahkamil Quran’ bahawa, “Bagi umat Islam dalam memilih pemimpin mestilah dari golongan yang adil, ihsan dan mulia. Adapun yang fasik dan zalim mereka tidak layak menjadi pemimpin”.

Suka aku fokuskan pada point nombor 7. Sering kita dengar  masalah dan rungutan khasnya pekerja yang tidak tahan dengan karenah boss yang suka memaki hamun mereka. Ia menjadi salah satu masalah utama yang dihadapi oleh ramai pekerja.

Perlu diingatkan bahawa, selain menyebabkan pekerja hilang keyakinan diri, kita sendiri telah menaikkan carta kebencian para pekerja kita sendiri.Apalah guna memaki hamun orang,hingga hilang adat kesopanan yang hanya akan menyakitkan emosi kita sendiri dan juga orang lain.
Orang yang dimaki hamun akan menghadapi tekanan yang seterusnya akan menyebabkan prestasi kerja yang menurun.Natijahnya, mengganggu pertumbuhan dan kemajuan sesuatu organisasi.Bukan itu sahaja, malahan yang paling teruk bila stress dibawa balik kerumah.
 Kemarahan yang ditahan dilepaskan kepada isteri /anak-anak.Justeru, jika berlarutan akan timbul masalah rumahtangga yang akhirnya berakhir dengan penderaan /penceraian.

Bukan semua orang tahan dengan makian dan cacian. Walau marah macammana sekalipun, jagalah adab dan budi bahasa kita.Itu adalah lebih dari kita menyakitik hati orang sekeliling kita…Hargailah dan layanlah pekerja / orang bawahan kita seperti mana yang kita mahu dihargai dan diberi layanan yang baik oleh mereka juga.
Wallahua’lam….













Selasa, September 03, 2013

Susahnya nak memahami tugas suami...susah ke?


Assalamualaikum…
Bila bercakap tentang memahami kerjaya suami,aku antara berjuta wanita yang sedang belajar untuk memahami tugas dan tanggngjawab suamiku terhadap kerjaya mengikut apa yang  suamiku inginkan..agak mudah dilontarkan dengan kata-kata je tetapi agak sukar untuk direalisasian kerana kita memerlukan 100% usaha sedaya upaya untuk melaksanakan…


Sebagai isteri kepada salah seorang ahli pasukan keselamatan Negara, aku bukanlah keutamaan no 1 buat suamiku.Mereka bukan milik kami sahaja.No.1, mereka milik Negara,dan keutamaan yang paling utama bagi mereka adalah negara.aku jatuh tempat yang ke-2…itulah konsep yang perlu aku pegang untuk memujuk hati  bila mana suamiku sibuk dengan tugas, balik lambat dan terutamanya bila kes ‘ditinggalkan’ berbulan lamanya…..aku masih dan sedang belajar untuk memahami tugasnya walau sudah 8 tahun aku bergelar isterinya…proses pembelajaran masih berjalan dan terus berjalan agar rumahtangga harmoni..
Kadang-kadang hal ini menjadi isu kepada sesuatu pergolakan rumahtangga yang akhirnya terjadi satu perkara yang tidak kita ingini iaitu perceraian..beberapa tips yang boleh dikongsikan bersama antaranya: 

1. Berdoa.
2. Hilangkan keegoan diri
3. Letakkan diri kita ditempat suami.
4. Ambil tahu tentang bidang tugas suami ditempat kerja.
5. Sekali sekala bertanya tentang kerjanya,adakah menghadapi masalah ?
6. Bertanya kepada yang berpengalaman bagaimana mereka berjaya menghadapi isu ini.
7. Teruskan pencarian ilmu yang berkaitan sebagai panduan .
8. Korang bagilah idea ape yang nak ditambah sebagai tips yang seterusnya.:)



kepada suamiku.selamat menjalankan tugas…


Balik Kampung..

Assalamualaikum dan salam sejahtera… 

sudah lama aku tinggalkan dunia blogging ni disebabkan kesibukan yang melanda.Dah lama nak menulis Cuma masa tidak mengizinkan..

24 Jun yang lalu, aku dan anak-anak telah balik ke kampung halaman.Perjalanan yg jauh dirasakan begitu cepat bila kita ditemani sahabat handai yang satu kepala dengan kita. Walau agak penat memandangkan jadual perjalanan kami dari rumah ke lapangan terbang mengambil masa  hampir 3 jam…tapi ia memberi satu kenangan indah bersama sahabat merangkap jiran yg turut serta dalam perjalanan pulang kami…jam 5:30 pagi tayar dah bergolek diatas jalan raya.
anak-anak nak naik keter cik ina je....x nak naik dgn ummi dan ayah..


terlewat sikit sebab melayan karenah anak-anak dan urusan loading barang ke kereta ( macam setahun nak balik kampong kalau dilihatkan saiz beg kami )
..kami berkonvoi 2 kereta…sepanjang perjalanan bermacam-macam perasaan yang hadir,..gembira dpt baik kampong tapi dalam kegembiraan itu lahir jugak kesedihan  meninggalkan suami yang dicintai di seberang lautan…



Ku tahan perasaan tetapi terlerai jua air mata ini disaat kami semua nak check-in dan suami berpesan agar menjaga anak-anak dengan baik…tak sanggup nak menatap mata suamiku…tak sanggup melihat anak-anak melambai-lambai ayah tanda ucapan selamat tinggal buat ayah yang akan terus memberi khidmatnye kepada Negara…

Dalam sedih-sedih ade jugak lucunye….:-) semuanya gara-gara nama kami semua dipanggil kerana kelewatan kami menaiki pesawat..:-)..sedangkan masa tu kami didalam toilet.bayangkan …berlari-lari kami sampai tertinggal sorang anak jiran….:-)..jumlah rombongan…3 dewasa,4 kanak-kanak dan 1 bayi….wah….kasi kecoh dalam pesawat..:-)..

korang semua kasi pening itu cik ina....hehe :)
walabagaimanapun kami selamat sampai tapi dengan pelbagai kenangan lucu dan manis buat kami…J


Entri pendek ini ditujukan khas buat suami tercinta,Mohd Amir ,sahabat yang dikasihi;Sarina Shari dan Nor Suriati Mohd Anuar…

Isnin, Mei 13, 2013

dah jual sudahhhh...



Aku nak mewar-warkan penjualan motor suami aku ni.Mana tau kut org tersesat cari motor, bleh cari je kat sini.Sayang nak jual tapi apa nak buat...
Details seperti dibawah..

Dengan rasminya saya nak jual Naza Blade 250 Naked kesayangan saya....

1) Buatan: NAZA
2) Nama Model: Blade (Naked)
3) Keupayaan Enjin (cc): 250
4) Warna: biru
5) Tahun Dibuat: 2004
6) Tarikh Pendaftaran: Oct 2004
7) Pemilikan: anda akan jadi pemilik ke -3
 Sebab Motor hendak dijual: Nak guna duit lagipun jarang guna motor ni.
9) Lokasi: Port Dickson
10) Batuan (mileage): 64,129 km
11) Accident free...condition ok.....
11) Harga: RM7500 (boleh dirunding)

* gambar ni tayar tak tukar lagi akan ditukar kalao ade buyer.
* sproket baru depan belakang

Sesiapa berminat sila hubungi saya:

019-3538316
(amir)

(waktu artikel ini ditulis,kira kira beberapa tahun yg lepas...baru perasan aku tak publish lg post ni..:D )

Fetal development - 30 weeks pregnant


This week aku dah 30 minggu...alhamdulillah..


Approved by the BabyCentre Medical Advisory Board



Your baby's lungs and digestive tract are almost fully developed. While your baby may soon slow up growing in length, (he measures about 15.7 inches/ 40 centimetres from crown to toe by now), he will continue to gain weight until he's born.

This week your baby continues to open and shut his eyes. He can probably see what's going on in utero, distinguish light from dark and even track a light source. If you shine a light on your stomach, your baby may move his head to follow the light or even reach out to touch the moving glow. Some researchers think baring your stomach to light stimulates visual development. But don't expect 20/20 vision when your baby is born -- newborns can see a distance of only about 8 to 12 inches/ 20 to 30 centimetres. (Children with normal vision don't reach 20/20 vision until about age 7 to 9.) To complete the picture, your baby now has eyebrows and eyelashes.
Information you need, just when you need it

Why not get our free newsletters?Sign up here.

A pint and a half/ around a litre of amniotic fluid now surrounds your baby but that volume decreases as he gets bigger and has less room in your uterus. As you and the baby continue to grow, don't be alarmed if you feel breathless, as if you can't get enough air; it's just your uterus pressing against your diaphragm. There is a light at the end of the tunnel though. At about 34 weeks (or just before birth, if this is your second or third pregnancy), your baby's head will move down into your pelvis as the baby gets into the right position for birth. That will make breathing and eating a lot easier.

Still thinking about where to have your baby? Check out our complete guide to birth centres around the country.

Note: Experts say every baby develops differently -- even in utero. These fetal development pages are designed to give a general idea of how a fetus grows in the womb.

Tanda-tanda Hampir Bersalin versi malay


PDF Cetak E-mel
Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.
Bayi turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
Sakit belakang
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
Pecah air ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
{mosimage}Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel "Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu"
Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.
Sumber:
  • When Labor Begins, babies.sutterhealth.org
  • Labor Signs, webmd.com
  • Ingin Tahu Tanda Bersalin, hmetro.com.my
thanks to:

http://ratuhati.com/index.php/Artikel/Kehamilan-dan-Kelahiran/Tanda-tanda-Hampir-Bersalin

A New Journey to Borneo

Sekarang secara rasminya aku, suami dan anak-anak menjadi penduduk Bandar Sri Aman yang terkenal dengan fenomena Benak.

Kediaman kami lebih kurang 7 km dari Bandar Sri Aman.Semua kemudahan asas tersedia ,dari kemudahan kesihatan, kewangan, dan juga pejabat-pejabat kerajan, kedai-kedai barangan.Walaupun pekannya adalah lebih kurang pekan Tapah, perak. Sekiranya mahukan barang yang lebih banyak pilihan, kenalah berjalan ke Kuching ,3 jam dari Sri Aman.

Ya Allah ..

Harini aku rasa tak larat sangat.Perut aku dah mula sakit ni.Anak kat dalam ni kuat sgt geraknya.Tapi alhamdulillah dia sihat..Tapi aku pulak yang tak larat..sakit perut ni dari malam tadi..nak gerak pun dah tak larat ni.duk bilik je.Mujur ade adik-adik aku yg datang bercuti sempena cuti skolah ni.diorang tolong aku uruskan umah ni,
Tengah aku tido tadi anak aku pulak patahkan spek aku.Aduss! kene beli lain lagi la nmapaknye.Ni spek yang keberapa ntah la aku pun tak tau.Dah la aku dah dekat nka bersalin ni.Sib baik ade lagi contact lense yang akii takbukak lagi..Tapi tak seswai plak aku nak pakai masa nk bersalin nnt/Leceh!!
Tengah menaip ni pun perut aku sakit ni..Bila dah duduk nak bangun susah..Betul la org kata setiap anak berbeza.Masa emngandung anak sulung dulu takdela cam ni.Alhamdulillah sihat..
takpelah...tak baik merungut kan?heheheh..aku tak merungut cuma nak kongsi pengalaman aku je..

Jumaat, Mei 10, 2013

As Beauty ...rahsia kecantikan anda....

Assalamualaikum..kepada yang mahu info lanjut tentang As Beauty juga boleh hubungi saya melalui talian 019-6140994..

Bukan sahaja boleh didapati di  Sri Aman, malah di seluruh Malaysia...:-)Saya sudah menggunakan As Beauty hampir 2 bulan dan kesan boleh dilihat seawal beberapa minggu penggunaan..


Seorang kawan menegur saya tentang perubahan wajah saya yang dulunya kusam dah berseri...:)..parut pun tidak kelihatan...ada kesempatan saya upload gambar saypa dan rakan-rakan yg telah berjaya perubahan yang dialami dengan As Beauty

Khamis, April 25, 2013

As Beauty di Sri Aman, Sarawak...




 SET BESAR (LENGKAP)
                                              Harga  RM120 (WM)/RM125 (EM).. 

Produk As Beauty diformulasikan menggunakan air dan lumpur dari gunung berapi. Air dr gunung berapi ini mengandungi belerang atau sulfur semulajadi yang sgt membantu dalam mencerahkan kulit dan memudarkan jeragat dan parut jerawat.

Ia sangat sesuai utk semua jenis kulit dan semua jantina.....

Kelebihan produk ini :

  • Tidak menggelupaskan kulit
  • Tidak menyebabkan kulit menjadi nipis
  • TIDAK mengandungi HIDROQUINON
  • Telah DILULUSKAN oleh KKM (nombor KKM : KKM NOT 101102420K)
  • Setiap set mengandungi Vitamin E Soap (menghilangkan sel-sel mati dan kesan parut pada kulit wajah), Day Cream (menghaluskan kulit dan bertindak sbg krim pelindung UV), dan Night Cream (membuang sel-sel mati, noda hitam, parut jerawat, memutih, menggebu dan menghaluskan kulit wajah)
Cara penggunaan :
  • Belah sabun anda kepada 6 bahagian.
  • Cuci muka dengan sabun AS Beauty sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Krim putih (Night Cream) di gunakan pada malam hari sebelum tidur untuk merawat wajah.
  • Krim kuning (Day Cream) di gunakan pada siang harisebagai alas bedak (foundation) dan melindungi dari sinaran cahaya UV.
  • Dalam masa 4 - 7 hari, kulit muka akan kelihatan putih dan berseri.

          Juga terdapat dalam pek percubaan :)

Trial set 
Harga :RM50 (WM)/ RM55 (EM)
Kos Penghantaran Percuma di Seluruh Malaysia


Sebarang info boleh terus hubungi saya, yang juga pengguna As Beauty...

019-6140994

Selasa, Januari 08, 2013

Selasa, Januari 01, 2013

Sejarah Sambutan New Year


January is named after Janus, the Roman god of doors and gateways. He was commonly depicted in statues, carvings and paintings as a two headed man with one head facing forward and the other head facing backwards.In 46BC Julius Caesar chose January 1st as the first day of the New Year as Janus symbolically represented the door to the New Year. Wild parties and orgies were held on the night before the New Year’s Day as a re-enactment of the chaos which Roman mythology depicted as preceding the cosmos or the ordered world whose organization was set by the gods.

Furthermore, by that time, Janus had become, in practice, the highest god receiving the ritual sacrifices of Roman worshippers before the other gods, including the chief god, Jupiter.Thus, in its essence the celebrations of the New Year on January 1st and New Year’s Eve, the night before, are a part and parcel of pagan religious rituals based on idolatrous beliefs in false gods. Consequently, it is completely Haraam (sinful and forbidden) for Muslims to participate in or adopt any of its related rituals, customs and symbols.

If a non-Muslim greets a Muslim, “Happy New Year”, the Muslim is not allowed to respond in a similar manner or say, “Same to you.” Instead, in order not to offend or hurt the feelings of non-Muslim friends or acquaintances, one may say instead, “Happy holiday.”

As for celebrating the New Year according to the Islamic calendar which begins with the month of Muharram, this is also not permissible from a number of perspectives.

First and foremost, if one does so believing that it is pleasing to Allah to do so, thereby transforming it into an act of worship, it becomes a Bid‘ahor cursed innovation in the religion about which the Prophet (pbuh) said, “Every innovation in religion is misguidance and all misguidance leads to the Hellfire.” If one does so merely as a custom, it is still impermissible as it falls under the prohibition of imitation of pagan customs about which the Prophet (pbuh) said, “Whoever imitates a people becomes one of them.”

[1] Pope Gregory 13th who set the modern calendar, the Gregorian calendar, also officially fixed the first day of the year for Christian Europe as January 1st in 1582.
by Bilal Philips

Copy paste from FB
January is named after Janus, the Roman god of doors and gateways. He was commonly depicted in statues, carvings and paintings as a two headed man with one head facing forward and the other head facing backwards.In 46BC Julius Caesar chose January 1st as the first day of the New Year as Janus symbolically represented the door to the New Year. Wild parties and orgies were held on the night before the New Year’s Day as a re-enactment of the chaos which Roman mythology depicted as preceding the cosmos or the ordered world whose organization was set by the gods.

Furthermore, by that time, Janus had become, in practice, the highest god receiving the ritual sacrifices of Roman worshippers before the other gods, including the chief god, Jupiter.Thus, in its essence the celebrations of the New Year on January 1st and New Year’s Eve, the night before, are a part and parcel of pagan religious rituals based on idolatrous beliefs in false gods. Consequently, it is completely Haraam (sinful and forbidden) for Muslims to participate in or adopt any of its related rituals, customs and symbols.

If a non-Muslim greets a Muslim, “Happy New Year”, the Muslim is not allowed to respond in a similar manner or say, “Same to you.” Instead, in order not to offend or hurt the feelings of non-Muslim friends or acquaintances, one may say instead, “Happy holiday.”

As for celebrating the New Year according to the Islamic calendar which begins with the month of Muharram, this is also not permissible from a number of perspectives.

First and foremost, if one does so believing that it is pleasing to Allah to do so, thereby transforming it into an act of worship, it becomes a Bid‘ahor cursed innovation in the religion about which the Prophet (pbuh) said, “Every innovation in religion is misguidance and all misguidance leads to the Hellfire.” If one does so merely as a custom, it is still impermissible as it falls under the prohibition of imitation of pagan customs about which the Prophet (pbuh) said, “Whoever imitates a people becomes one of them.”

[1] Pope Gregory 13th who set the modern calendar, the Gregorian calendar, also officially fixed the first day of the year for Christian Europe as January 1st in 1582.
by Bilal Philips

sembang dgn kenkawan